- by admin - Mon, 06/16/2025 - 08:25
Зернові культури становлять основу органічного експорту з України до Євросоюзу (за даними Єврокомісії). На пшеницю, кукурудзу, ячмінь та просо припадає 42%, ще 38% – за олійними та білковими: соєю, соняшником і ріпаком. Третє місце – за горіхами, фруктами та ягодами.
У ЄК зауважили, що минулого року збільшився імпорт олійних (+23%) і зернових (+8%) проти 2023 року.
Наразі серед компаній у лідерах:
„Сквирський комбінат хлібопродуктів“, 40% продукції якого експортується. Спеціалізація – крупи, пластівці та борошно із зернових;
Черкаська компанія „Поле“, яка спеціалізується на вирощуванні біопшона, а також виготовленні безглютенових продуктів із зернових;
Полтавська „Укролія“ із двома олійними заводами;
Organic Milk із Житомирщини;
„Дунайський аграрій“ з Одещини з комплексом біовиробництва від зерна та овочів до баштанних та їх перероблення.
Детальніше: http://surl.li/sdfghjertyui